Mi az a BISZ?

BISZ Központi Hitelinformációs Zártkörűen működő részvénytársaság (BISZ Zrt.) A KHR törvény részletesen szabályozza annak a pénzügyi vállalkozásnak a tulajdonlását, működési formáját, tőke ellátottságát, tevékenységi körét, a pénzügyi szektorban meglévő szerepét, amely a PSZÁF engedélye alapján, működtetheti a KHR-t. A jelenlegi KHR és jogelődje a BAR üzemeltetője, 1995-óta folyamatosan a BISZ Zrt. A BISZ Zrt. főtevékenysége a hitelreferencia szolgáltatás nyújtása. A BISZ Zrt. 100%-os tulajdonosa a GIRO Zrt., amely a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában van.

Mi az a Teljes nyilvántartás?

Mind a lakossági, mind pedig a vállalkozási alrendszer úgynevezett teljes listás nyilvántartás.  A teljes listán szerepel minden ügyfél, aki a központi hitelinformációs rendszerről szóló 2011. évi CXXII. tv. (Khrtv.) alapján „adatszolgáltatás tárgyát képező szerződés”-t kötött valamely referenciaadat-szolgáltató (RASZ) pénzügyi intézménnyel. A lakossági alrendszer esetében amennyiben az adatszolgáltatás tárgyát képező szerződés, illetve az abból eredő tartozás megszűnik, ügyfél adatai a megszűnést követően 1 munkanapon belül véglegesen és vissza nem állítható módon törlésre kerülnek a KHR-ből.  Amennyiben ügyfél ehhez hozzájárult, adatait a KHR a megszűnést követő 5 évig továbbkezelheti. Ügyfelek hozzájárulása esetén a KHR-ben tárolt adataik más RASZ által is megismerhetőek.

Ügyfél más RASZ általi adatmegismerésre és adatainak továbbkezelésre vonatkozó hozzájárulását írásban bármikor visszavonhatja. A vállalkozói alrendszer esetében a szerződés, illetve az abból eredő tartozás megszűnésének időpontját követő 5 év elteltével történik meg az adatok KHR-ből való törlése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük